Komercijalni tehničar

Komercijalni tehničar

Komercijalni tehničari poslije završene škole obično se zapošljavaju u trgovačkim/privrednim preuzećima gdje obavljaju komercijalne poslove nabavke , prodaje, promocije, menadžmenta, istraživanja tržišta, knjigovodstveno prate poslovanje trgovačkog preduzeća, izrađuju kalkulacije cijena, te primjenjuju stečena znanja iz oblasti informacione tehnologije i korištenja baze podataka.

Često putuju i posjećuju postojeće i nove kupce i dobavljače. Oni koji žele napredovati nastavljaju školovanje na ekonomskom i drugim srodnim fakultetima. Praktična nastava se održava u savremeno opremljenim kabinetima.

Komercijalni tehničar putem modernog, fleksibilnog i visokokvalitetnog stručno-teorijskog i praktičnog sistema obrazovanja i obuke, kao i općih i ličnih kvalifikacija uspješno odgovara potrebama tržišta rada. Na ovom smijeru učenici stiču znanja iz oblasti robne proizvodnje, funkcija novca, akumulacije, plasmana kapitala.

Izborom zanimanja komercijalista, učenici stiču znanja o poslovima svih sektora i organizacionih oblika preduzeća u okviru sljedećih uže stručnih predmeta: trgovina, računovodstvo u trgovini, organizacija nabavke i prodaje, spoljna trgovina, međunarodna špedicija, obuka u virtuelnom preduzeću