70 GODINA POSTOJANJA

DIREKTOR ŠKOLE, ARMIN BIBER

Kingster’s History

POVODOM OBILJEŽAVANJA 70 GODINA POSTOJANJA ŠKOLE

Cijenjene učenice i učenici, cijenjeni roditelji, cijenjene nastavnice i nastavnici, prijatelji i partneri, 70 godina, moglo bi se kazati da smo ostarili, da smo prešli horizont snage i motivacije, međutim, naša JU Srednja poslovno-komercijalna i trgovačka škola Sarajevo odlučno i voljno prkosi zubu vremena, prkosi negativnim demografskim prilikama i još odlučnije prkosi bilo kakvoj vrsti promjene paradigme društvenih i znanstvenih vrijednosti, dok se, idalje, nastavlja snažno zalagati za etičnost.

Škola je sve vrijeme, desetljećima, nosila teret odgovornosti za odgoj i obrazovanje mladih generacija. Nisu je pokolebali ni izazovi poput rata, promjena potreba na tržištu rada niti sve izazovnije socijalne prilike. Naprotiv, njeni nastavnici, njene uprave i njena mladost baštini i ne odstupa od primjene najsavremenijih pristupa u podučavanju te formiranju identiteta i stavova.

Česta stigmatizacija nije obeshrabrila našu želju za kreiranjem modernog i funkcionalnog ambijenta koji će vrijedno i korisno doprinijeti ličnom razvoju naših učenika, ali i našoj privredi te akademskom okruženju.
Hrabro se Škola uhvatila u koštac sa implementacijom i tranzicijom u moderne nastavne tokove i standarde pa je tako, najprije, etablirala EUVET II sistem i među prvima u našoj državi omogućila model obrazovanja koji je zasnovan na funkcionalnim znanjima i ishodima učenja. Potom je formalno i dobila ime koje nosi i koje simbolizira njenu bit. Nastavili smo sa digitalizacijom procesa te nastavnim predmetima kojima smo naše učenike učinili još konkurentnijim za tržište rada iz ekonomije, prava, trgovine i administracije, a ujedno im trasirali put i otvorili vrata visokog obrazovanja.

Ponosno naši učenici mogu učiti najpriznatije svjetske strane jezike, učiti o osnovama programiranja i digitalnog marketinga, primijenjivati znanja iz oblasti knjigovodstva i drugih stručno-teoretskih predmeta te se baviti dizajnom i multimedijalnim oglašavanjem. Tako naše učenice i učenici crpe svoje poduzetničke potencijale, dok generisanjem želja i pokazivanjem svojih afiniteta u vannastavnoj oblasti profiliraju svoju humanost, svoja umijeća, svoju empatiju i znatiželjno tragaju za novim saznanjima iz raznih oblasti.

Čast mi je predvoditi kolektiv koji ne zna posustati, koji je spreman generisati održiva rješenja i kreirati
općeprihvaćeni osjećaj zadovoljstva na dobrobit svih nas.

Dragi učenici, dragi nastavnici, čuvajmo, razvijajmo i poštujmo se i narednih 70 godina!