POSJETA AMBASADI AUSTRIJE U SARAJEVU

Posjeta Ambasadi Austrije u Sarajevu je prva u nizu posjeta koje smo planirali realizirati u narednom periodu. Ideja je potekla na časovima Ekonomije i podrazumijeva da uspostavimo kontakt sa ambasadama u susjedstvu naše škole, u duhu razvijanja dobrosusjedskih odnosa.

S obzirom na to da su u čitavom svijetu onemogućena putovanja i razmjena učenika i učeničkih iskustava ovim putem profesori nastoje da nastavu pomjere iz okvira školskih učionica i online platformi i na taj način pozitivno utječu na mentalno zdravlje naših učenika u ovoj situaciji koja je teška za čitavo čovječanstvo.

Teška godina iza nas, prepuna izazova za koje nismo ni znali da se možemo nositi i kako izaći na kraj sa njima.

Epidemiološka situacija nas je omela da ugovorenu posjetu realizujemo u ranije dogovorenom terminu, ali, ipak smo bili strpljivi i obećanje mladim ljudima ispunili.

Mlade ambasadore naše škole, Mešić Ajna i Vedad Salman uz koordinaciju Naide Hadžić, prof. ugostila je Nj.E. Ulrike Hartmann. Austrijska ambasadorica, predivna žena sa veoma impresivnom diplomatskom karijerom, dočekala nas je vrlo srdačno i kako je razgovor tekao spontano, doticao se mnogih političkih, ekonomskih, obrazovnih i životnih tema, te nismo ni primjetili da smo ostali mnogo duže nego smo planirali.

Naših dvoje mladih ljudi su sa sobom ponijeli nevjerovatne impresije gostovanja i izrazili veliko zadovoljstvo što su se, na ovaj način, dotakli i diplomatskih kompetencija.

Nadamo se nastavku priče.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.